logo healthstyle
portal healthstyle.pl

PORTAL O ZDROWIU

rotator rotator rotator
rotator
Zdrowe produkty – gdzie ich szukać, jak je wybierać i łączyć?
Fitness
10-06-2014
Jeśli przeważającą część naszego dziennego jadłospisu stanowi żywność śmieciowa, tzw. junk food, to wyobraźnia rysuje niezbyt sympatyczny obrazek. Więcej, nawet nie trzeba za bardzo się starać, żeby zobaczyć siebie przeobrażającego się w ociekający tłuszczem panierowany kotlet albo smażony pasek bekonu, albo jeszcze inny przysmak smakosza.
foto1
Skoro perspektywa związana z zajadaniem się niezdrową żywnością przeraża, dlaczego tak trudno zadeklarować spożywanie tego, niemal wyłącznie tego, co nam nie tylko nie szkodzi, ale wręcz wpływa zbawiennie na całe nasze życie: zdrowie, samopoczucie, relacje z innymi, efektywność psychofizyczną, itd.? Problem polega na tym, że dobra żywność nie pojawi się na naszym talerzu sama. Musi zadziałać tutaj tzw. inteligencja żywieniowa, tak skutecznie tłumiona przez tempo codziennego życia. Test na iloraz inteligencji żywieniowej może zrobić sobie każdy użytkownik Internetu. Godny polecenia jest natomiast ten opracowany przez najsłynniejszą chyba dietetyczkę, Gillian McKeith (autorkę książki i programu telewizyjnego pt. Jesteś tym, co jesz). Z pewnością dobrym wyjściem dla zapracowanych będzie skorzystanie z – ostatnio coraz bardziej modnego – diet coachingu, czyli profesjonalnie prowadzonych konsultacji ze specjalistą w zakresie żywienia, który pomoże podnieść motywację do wprowadzenia korzystnych i długotrwałych zmian w zakresie naszych przyzwyczajeń żywieniowych. Diet coach opracowuje wspólnie ze swoim klientem odpowiedni jadłospis, taki, który odpowiednio współgra z jego indywidualnymi potrzebami. Uprzystępnia on zasady wybierania produktów korzystnie wpływających na zdrowie oraz uczy przygotowywać je tak, by zachowały swoje wartości odżywcze. Pokazuje także, jak łączyć ze sobą składniki, komponując codzienne menu. Regulując kwestie związane z jedzeniem, diet coaching wpływa pozytywnie również na relacje z innymi. Wsparcie, które oferuje coach, pozwala jego klientowi na silne ugruntowanie nowych, dobrych przyzwyczajeń. Ta nowa jakość życia wynika również z doskonalenia świadomości własnych potrzeb i asertywności. Inną propozycją dla pragnących posiąść umiejętność odpowiedniego układania jadłospisu jest literatura dotycząca żywności ekologicznej (organicznej), czy też kuchni makrobiotycznej. Jedzenie uzyskane z roślin uprawianych na naturalnych nawozach oraz ze zwierząt hodowanych w tradycyjny sposób (rozumiany jako ekologiczny, bez ingerencji inżynierii genetycznej) jest właśnie nazywane organicznym. Produkty tego typu zawierają stosowne numery identyfikacyjne. I tu dochodzimy do meritum: inteligentny konsument czyta etykiety. W ostatnim czasie pojawiło się wiele poradników, dzięki którym weryfikacja dobrych i złych produktów żywnościowych staje się możliwa, a nawet bardziej powszechna. Okazuje się ponadto, że takie zakupy niekoniecznie zrujnują domowy budżet. Ciekawą propozycją wydawniczą jest w tej materii książka Julity Bator pt. Zamień chemię na jedzenie, napisana z perspektywy żony i matki pragnącej zmniejszyć częstotliwość wizyt w przychodni czy w aptece na rzecz wcielenia w życie idei slow life. Ten godny polecenia poradnik powstał w efekcie jej intensywnych i popartych stosowną lekturą poszukiwań w zakresie zdrowego jedzenia, wolnego od szkodliwych substancji. Wniosek jest prosty – można. Wiele też istotnych informacji o tym, jak wybierać i łączyć produkty znajduje się w Internecie. Przeglądając strony poświęcone zdrowemu stylowi życia Internauta-poszukiwacz prędzej czy później najpewniej zetknie się z pojęciem makrobiotyki. Podstawowe zasady kuchni makrobiotycznej sprowadzają się do spożywania produktów pełnoziarnistych (50%), sezonowych warzyw (10%) i owoców (5%), białka (10%), zup (5%) i owoców morza (5%). Istotne, by całkowicie zrezygnować z mięsa. Ponadto jest to tzw. raw food, czyli dieta złożona przede wszystkim z produktów surowych. Plusy tego sposobu przygotowywania posiłków są przynajmniej dwa: potrawy zachowują wszystkie składniki odżywcze oraz szybko się je przyrządza. Zatem opcji scenariusza kulinarnej metamorfozy jest co najmniej kilka. Należy pamiętać, by każdą z nich starannie przepuścić przez filtr naszych indywidualnych predyspozycji i potrzeb. Ważne, żeby w pełni świadomie i z wiarą w wysoki iloraz naszej inteligencji żywieniowej wybrać ten, który będziemy konsekwentnie realizować.
Fitness
10-06-2014
foto1
Okazuje się, że zdrowy styl życia nie jest wyłącznie domeną kobiet. Mężczyźni jednak nieco inaczej podchodzą do tego tematu.
Fitness
10-06-2014
foto1
… czyli o tym, po co tak naprawdę jest nam to całe odchudzanie. I czy możliwy jest „zdrowy” egoizm?
Fitness
10-06-2014
foto1
Na starzenie się nie ma rady. Jednak dzięki odpowiedniemu odżywianiu się można zapobiec nieprzyjemnym objawom przekwitania.
kalkulator bmi